PRVA POZITIVNO OCENJENA ZDRAVSTVENA TRDITEV V SLOVENIJI

Ljubljana, 17. januarja 2012; Danes je v ljubljanskem Hotelu Slon potekalo srečanje z novinarji, znanstvenimi inštitucijami, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvom za gospodarstvo in predstavniki slovenske živilske industrije, na katerem je podjetje Valens predstavilo sestavino reduchol – koncentriran vir ječmenovih vlaknin – beta-glukanov*- za naravno zniževanje holesterola in posledično za zniževanje tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Evropska agencija za varnost hrane EFSA je Valensovo patentirano inovacijo uvrstila med najpomembnejše znanstvene dosežke v Evropi, kar je velik mednarodni uspeh slovenske znanosti in stroke za razvoj zdravju koristnih živil. Reduchol je namenjen uporabi v prehrambni industriji.

Valens je postal edino slovensko podjetje in eno redkih v Evropi, ki je za razvoj živil za zniževanje tveganja za razvoj bolezni decembra 2011 prejelo prestižno znanstveno potrditev agencije za varnost hrane EFSA, da njegova tehnološka inovacija reduchol učinkovito znižuje raven holesterola v krvi. Doslej so EFSI proizvajalci posredovali v ocenjevanje 275 vlog za tovrstne trditve, izmed katerih jih je bilo ugodno ocenjenih le dobrih 10. Med prejemniki ugodnih mnenj so sicer predvsem velike multinacionalke, zdaj pa se je tej skupini uglednih in inovativnih družb pridružilo tudi slovensko podjetje Valens.  Evropska živilska industrija, ki bo reduchol uporabljala za proizvodnjo bolj zdravih živil, je tako dobila možnost za predstavljanje teh izdelkov potrošniku, potrošniki pa bodo dobili nove izdelke, ki jim bodo pomagali ohranjati zdravje. V razvojnem projektu so z Valensom sodelovali ugledni strokovnjaki iz različnih raziskovalnih inštitucij.

»V Sloveniji imamo vrhunske strokovnjake, zato se je Valensova razvojna ekipa povezala z ustreznimi inštitucijami in skupaj z njimi v učinkovitem sodelovalnem vzdušju dosegla zastavljen cilj. Ugodna ocena za zdravstveno trditev za živila agencije EFSA pomeni za mlado podjetje Valens velik mednarodni uspeh in potrditev preteklih razvojnih odločitev in investicij, na tržišču pa pomembno konkurenčno prednost,« je na  današnjem srečanju izpostavil direktor družbe Valens, Jure Pavlič.

Vloga za novo zdravstveno trditev je bila na EFSO vložena prek Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na srečanju je pomen zdravstvenih trditev obrazložila Dr. Elizabeta Mičović, podsekretarka iz Direktorata za varno hrano na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: »V Evropski Uniji postaja področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih vse bolj urejeno. Da bi preprečili zavajanje potrošnika je za vsako trditev na živilih, ki namiguje na povezavo med izdelkom in zdravjem, potrebno dobiti dovoljenje na evropskem nivoju. Države so pristojnost za ocenjevanje teh trditev zaupale neodvisni evropski agenciji za varnost hrane EFSA, ki pa je zaradi izjemno visokih standardov pri ocenjevanju, veliko večino trditev doslej zavrnila. Primer tovrstne zdravstvene trditve podjetja Valens, ki je pozitivno ocenjena s strani EFSE, je prva pozitivno ocenjena slovenska zdravstvena trditev. Upam da bo ta uspeh vzpodbudil proizvajalce k razvoju novih izdelkov in reformulaciji obstoječih izdelkov tako, da bodo zdravju koristnejši in lahko označeni z zdravstvenimi trditvami.«

Pomembna vloga v razvojni skupini je bila zaupana Inštitutu za nutricionistiko, kjer je projekt vodil dr. Igor Pravst: »Valens je ugodno mnenje prejel za po inovativnem postopku pridobljeno sestavino ječmenove beta-glukane, ki omogoča izboljševanje naše prehrane ter zagotavlja številne koristi za zdravje človeka. Učinkovitost sestavine je tesno povezana z vrhunskimi postopki proizvodnje brez uporabe kemikalij ali encimov. Z obsežno vlogo je Valens pred evropsko agencijo za varnost hrane dokazal, da tako proizvedeni ječmenovi beta-glukani znižujejo krvno koncentracijo skupnega in t.i. nevarnega LDL holesterola in na ta način zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni, ki sodijo med najpogostejša kronična obolenja sedanjega časa.«  

Vodja Valensove razvojne skupine Mirjana Franković, je reduchol opisala kot sestavino, ki ugodno vpliva na naše zdravje: »Sestavina reduchol je sposobna povečati viskoznost v prebavnem traktu. Vsebovana vlaknina je namreč sestavljena iz zelo dolgih polimernih verig, kar je tudi bistvo inovacije, ki v vodi nabreknejo in v prebavilih povzročijo zgostitev prežvečene hrane, iz katere se upočasni vsrkavanje holesterola. Na ta način telo izloči več holesterola. Klinične raziskave so pokazale, da dnevno zaužitje 3 g beta-glukanov iz ječmena lahko zniža raven holesterola celo za 17 odstotkov. Pri običajni izolaciji beta-glukanov iz žit se njihova struktura zelo spremeni, saj pride do skrajšanja verig. Zato predstavlja velik uspeh, da je Valensova projektna skupina s pomočjo inovativne in patentirane tehnologije uspela izolirati dolge verige beta-glukana v najbolj aktivni obliki, ki ima dokazane ugodne učinke na zdravje.«

Razvojni projekt je bil zahteven tako s finančnega kot strokovnega vidika. Podjetje je prejelo tudi namensko finančno podporo Ministrstva za gospodarstvo in JAPTI-Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije, pomembno strokovno podporo pa so Valensu poleg Inštituta za nutricionistiko, nudili še Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Inštitut za varovanje zdravja in Kmetijski inštitut Slovenije.

*Beta-glukani so posebna vodotopna prehranska vlaknina v ječmenu, ki ob dovolj veliki zaužiti količini podpirajo človekovo zdravje. Žal se je s selekcijo žit in sodobno predelavo vsebnost beta-glukanov v ječmenu in pripravljenih živilih tako znižala, da nimajo več merljivega učinka na zniževanje holesterola. Zato so v Valensu z inovativno in patentirano tehnologijo razvili poseben koncentriran vir ječmenovih beta-glukanov, ki živilski industriji omogoča pripravo živil z dovolj visoko količino beta-glukanov, da pride do pomembnega zniževanja holesterola in drugih ugodnih vplivov na naše zdravje. To omogoča pripravo kakovostnih in okusnih končnih izdelkov, ki znižujejo holesterol in podpirajo zdravje srca in ožilja. Ti ugodni vplivi so podprti z znanstvenimi dokazi in kliničnimi študijami.


Valens Int. d.o.o.
Poslovna cona A 35,
SI-4208 Šenčur Slovenia
Tel: + 386 (0)5 933 40 21
Fax: + 386 (0)5 936 60 32
info@valens.si
www.valens.biz
© 2022 Barleybetaglucan